Achtergrond

Mijn naam is Eddy Westveer en ik ben fotograaf. Ik ben afscheidsfotograaf.
Fotograferen is populair. Bijna elke gebeurtenis in ons leven wordt vastgelegd en zo mogelijk ook gedeeld. Bij het afscheid van een dierbare gebeurt dat echter niet zo vaak.
En dat is eigenlijk best opvallend!

Het hoeft niet duur te zijn

Bij veel levensgebeurtenissen laat men foto’s maken. Dat begint al voor de geboorte. Dan volgen al snel babyfoto’s, verjaardagen, feestjes, bruiloften, enzovoorts. Een bruiloft mag wat kosten, want voor een deel van de dag wordt er vaak een beroepsfotograaf ingehuurd. Een zorgvuldig georganiseerde gebeurtenis moet je terug kunnen zien. 
Ook een persoonlijk afscheid kent vaak geen programma meer met standaardrituelen. Iedere uitvaart is tegenwoordig anders vormgegeven. En sinds 2009 ben ik begonnen dat op verzoek te fotograferen. De aanleiding daartoe was een persoonlijke belevenis.

Persoonlijk verhaal

Toen in januari 2009 mijn moeder overleed, wilde ik tijdens de afscheidsdienst een mooie terugblik geven op haar leven. Al snel bedacht ik als vakfotograaf dat het aardig zou zijn om haar levensverhaal te illustreren met beeldmateriaal. Eén plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden. Zo kon ik ook voor de vele belangstellenden een fraai beeld geven van mijn moeder, want dat verdiende ze. Niet iedereen kende haar natuurlijk als een mooi jong meisje en prachtige jonge vrouw. Er waren een paar mooie jeugdfoto’s beschikbaar. Ik bracht 25 oude foto’s, dia’s en negatieven samen tot een presentatie. In combinatie met mijn toespraak bezorgde ik mijn moeder een waardig afscheid. Het gaf mij voldoening en het hielp me bij het verdriet en bovendien kreeg ik opvallend veel positieve reacties en complimenten.

Reportage

Vanaf 2009 maak ik dus foto’s bij begrafenissen, crematieplechtigheden en andere afscheidsrituelen. Dat doe ik met liefde en toewijding voor een ieder die dat wil. Digitale fotobestanden al dan niet in combinatie met een herinneringsboek kunnen troostend zijn tijdens dagen van rouw en verdriet. Het fotoboek zorgt voor een blijvende herinnering en kan ook voor de nabestaanden die niet aanwezig konden zijn of het (nog) niet beseffen een waardevol document zijn. De te fotograferen onderwerpen en momenten bepaal ik graag in nauw overleg met u of de uitvaartverzorger. In alle gevallen beweeg ik me zo discreet en onopvallend mogelijk.