Afscheidsfotografie

Afscheidsfotografie of uitvaartfotografie

Ik fotografeer bij en rondom het afscheid van een dierbare en maak daarvan een fotoverslag. Vaak doe ik dat in Zeeland, Zuid-Holland of Noord-Brabant en soms ook iets verder weg. Het inhuren van een afscheidsfotograaf bij begrafenissen gebeurt steeds vaker. Een fotoverslag is een uitkomst voor familie die niet bij de uitvaart of het afscheid aanwezig kan zijn. Een dergelijke tastbare herinnering kan ook een dankbaar hulpmiddel zijn wanneer er sprake is van dementie bij één der nabestaanden.

Sinds 2009 maak ik foto’s bij begrafenissen, crematieplechtigheden en andere afscheidsrituelen. Dat wordt uitvaartfotografie of afscheidsfotografie genoemd. Dat doe ik met liefde en toewijding voor eenieder die dat wil. Vaak word ik gevraagd of stuur ik er zelf op aan om een paar dagen voor de uitvaart een draaiboek met de familie door te spreken. Het kan erg nuttig zijn om samen vooraf over de verwachtingen te praten. Met u en/of een uitvaartbegeleider. Wat voor beeld verwacht u? En ook voor mij als fotograaf: hoeveel bewegingsvrijheid heb ik? Wordt het druk? Wat zijn voor de familie belangrijke momenten? Waar was de overledene op gesteld? Een dergelijk gesprek is ook belangrijk om een beetje aan elkaar te wennen. Tijdens dat voorgesprek heb ik ook altijd een camera bij de hand. Op verzoek maak ik dan ook regelmatig een paar foto’s van de overledene. Bepaalde gebeurtenissen kun je nooit meer over doen.

Tijdens dat samenzijn luister ik goed naar wat u van mij verwacht. En ik vertel zelf ook waar u bij mij op mag rekenen. Ik kan me natuurlijk niet onzichtbaar maken, maar ik beweeg me discreet en ben zo veel mogelijk low-profile en onopvallend aanwezig. De te fotograferen onderwerpen en momenten bepaal ik graag in nauw overleg met u of uw uitvaartbegeleider. Maatwerk leveren kan alleen wanneer die verwachtingen helder zijn. Vragen en speciale wensen kunnen dan ook beantwoord worden. U kunt zelf aangeven wat wel en wat niet mag worden gefotografeerd. Tijdens de afscheidsplechtigheid geef ik mijn ogen zo goed mogelijk de kost. En als afscheidsfotograaf probeer ik zo veel mogelijk mooie details vast te leggen.

Rituelen

Vaak wordt er (samen met een uitvaartbegeleider) een draaiboek gemaakt. Soms heel accuraat en gedetailleerd met een tijdlijn van minuut tot minuut. Soms heel kort en bondig. Voor mij als uitvaartfotograaf zijn vooral de grote lijnen belangrijk en de volgorde. Ik kan achteraf weinig regisseren en zal het moeten doen met wat er zich aandient. Uiteindelijk is het ter plekke toch ook een beetje improviseren. En daar heb ik gelukkig ervaring mee!

De voor nabestaanden belangrijke rituelen of bedachte ovaties zijn belangrijk voor het beeld. Zij vormen dan ook een voornaam onderwerp van de afscheidsfotografie. Een dergelijk eerbetoon kan zeer uiteenlopen: een kaars aansteken of een motorordonnans, een krans met veldbloemen of voor iedereen één witte roos, een flute champagne of een glaasje advocaat, een erehaag of een staand applaus, een bloemstuk in zee of ballonnen in de lucht. Alles is denkbaar en veel is mogelijk. Dat bepaalt u.

 

Locaties

Ook de locatie van de bijeenkomst bij het afscheid is erg sfeer- en beeldbepalend. Of dat nu een tent in de tuin is, een statige kerk in Den Haag of een sfeervol strandpaviljoen aan de Zeeuwse kunst, het wordt mede sfeer- en beeldbepalend voor het samenzijn en de reportage. Niet iedereen zal met een zwarte rouwkoets getrokken door Friese paarden naar de laatste rustplaats worden gebracht. Maar het vervoer naar de locatie zal ongetwijfeld onderdeel zijn van uw draaiboek en mogelijk van mijn fotoverslag voor u. De start van het draaiboek is vaak thuis en eindigt op de begraafplaats of het crematorium. U mag uiteraard bepalen op welk moment ik als fotograaf het scenario binnenstap en wanneer de fotoreportage eindigt.

Mijn werkgebied

Ik werk vanuit Goes in de provincie Zeeland. Daar woon ik. In de praktijk kom ik als afscheidsfotograaf het vaakst in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Toch werk in principe door heel Nederland en België. In mijn tarieven zitten een beperkt aantal ‘vrije kilometers’ opgenomen. Daarboven reken ik meerkosten per kilometer. En dat is eigenlijk slechts een kleine kostenpost in het geheel en dus het overwegen waard. Ik verstrek graag een kostenopgave vooraf.